Pre-information letter för EUCANWin! projektet

Måndagen 19 maj fick projektkoordinatorn RISE ett s.k pre-information letter från CINEA (EU Komissionen) avseende EUCANWin! projektet och att deras avsikt att avsluta projektet i förtid. Projektet har sedan 19 juni 30 dagar för att inkomma med ”Observations” till detta brev från CINEA innan de går till slutgiltigt beslut efter att ha vägt in de observationer som projektet inkommer med.

Nyckelfaktorn som ligger bakom deras avsikt att avsluta projektet är att vi inte har uppfört, eller avser uppföra, den 500 kW trycksatta testrigg som vi räknade med i ansökan till projektet. Skälet till att vi valt att söka alternativa vägar att uppnå de avsedda resultaten i projektet är att kostnaden för uppförandet av riggen steg bortom vad bolaget hade kapacitet att hantera vad gäller kostnadsökningar.

I det förslag på förändring i genomförandet har CINEA inte bedömt att vi skulle uppnå tillräckligt hög teknisk mognad (TRL nivå) i resultaten för att kunna ersätta riggen. För att adressera innehållet i detta pre-information letter, har bolaget tillsammans med RISE, sökt alternativa lösningar och tillvägagångssätt för att möta kraven i utlysningen och tror oss ha en genomförbar lösning i sikte som bör kunna accepteras av CINEA. Om CINEA inte accepterar vårt förslag har bolaget möjlighet att efter sommaren överklaga beslutet. Om bolaget inte skulle vinna framgång i denna process och projektet slutgiltigt avslutas föreligger ett preliminärt återbetalningskrav på bolaget på maximalt 4,7 MSEK. När återbetalning skall ske och exakt i vilken omfattning har bolaget i dagsläget ingen information om.

Bolaget tycker självklart att det är olyckligt, men alternativet att uppföra en rigg, där bolagets kostnadsansvar ökade ca 5 gånger, bedömdes inte som genomförbart eller ansvarsfullt givet marknadsutvecklingen. Bolaget kommer tillsammans med projektkoordinatorn att arbeta för att ändra detta preliminära beslut samt för ett eventuellt senare överklagande för att kunna genomföra EUCANWin! projektet med alternativa metoder.