Phoenix BioPower vinnare på stoppad havsbaserad vindkraft i Östersjön

Phoenix BioPowers VD Henrik Båge och Tekniske Chef Michael Bartlett kommenterar konsekvenserna av beslutet för bolaget.

Den 4 november meddelade regeringen att den, på Försvarsmaktens inrådan, stoppar 13 parker för havsbaserad vindkraft i Östersjön. De aktuella parkerna ligger utplacerade utmed stora delar av den svenska östersjökusten och några utanför Gotland, i princip från Åland till Malmö. Konsekvensen för detta beslut för Sveriges ambitioner för energiomställningen är omfattande då dessa vindkraftsparker, skulle de realiserats, hade en potential att producera motsvarande mängd som Sverige idag konsumerar. Bortfallet är med andra ord omfattande. Sannolikt kommer även de parker som planeras i samma område och ligger för kommande provning mötas av motsvarande beslut. Vi kommer i denna kommentar inte att gå in på motiven bakom besluten då vi saknar den kompetensen.

De områden vilka ligger i anslutning till där dessa parker var planerade att uppföras, t ex Blekinge, Skåne, Gotland, Stockholm och Uppland, ställs nu inför en stor utmaning i att finna ersättning till detta bortfall för att lösa energiförsörjningen. Sveriges mål med netto-noll till 2045 ligger likväl fast samt även målet med uppemot 300 TWh fossilfri produktion till samma år. Det gör att alternativ till denna produktion nu behöver sökas och realiseras och svaret som vi ser det är en blandning av metoder och tekniker.

Stora mängder väderberoende kraft möter inte till fullo behoven från industrier och samhällen vilka har energi- och effektbehov som är konstanta över dygn, veckor, månader och år. Användarflexibilitet kan optimera konsumtionen och avlasta effektbrister på marginalen, men inte öka mängden producerad energi. Batterilagring är även det inte ett rimligt alternativ på nationell nivå. Som jämförelse; 2023 var den GLOBALA produktionen av batterier, alla kategorier, 2,2 TWh (Statista). Det motsvarar knappt 6 dagars genomsnittlig elförbrukning i Sverige, 4,5 om man räknar decemberdygn.

- Fördelen med reglerbar och planerbar biokraft med vår BTC teknik är att produktionen kan planeras och regleras efter behov. Tekniken är så pass flexibel att den kan möta variationer i vindkraftsproduktion eller konsumtion över dagen. Samtidigt bidrar våra anläggningar även systemtjänster för ett stabilare elnät. Det gör att anläggningar med vår teknik kan möta behoven när de uppstår, där de uppstår, kostnadseffektivt säger Tekniska Chefen Michael Bartlett i en kommentar.

För de kommuner och områden vilka nu inte kan realisera den planerade omställningen på grund av detta beslut behöver snabba beslut fattas. Potentialen för biokraft är i Sverige är enorm och kommer ofta bort i debatten, trots att den 2023stod för nästan tio gånger så mycket elproduktion som solenergin. Samtidigt har Sverige stora skogstillgångar vilka brukas hållbart och restströmmar från dessa industrier används till stor del idag till energi. Det ska Sverige fortsätta med och här finns en stor del av lösningen för de nu drabbade områdena.

Påverkan på Phoenix BioPower

Phoenix teknik för högeffektiv biokraft i kombination med koldioxidinfångning kan möta enskilda kommuners behov med enstaka anläggningar vad gäller energi och utsläppsminskningar. En enskild anläggning med koldioxidinfångning kan producera uppemot 75 000 ton negativa utsläpp och el för motsvarande 14 000 hushåll. Stabilt, planerbart och lokalt. För större behov kombineras anläggningar i block för kostnadseffektiv drift och ökad tillgänglighet och längre fram med större enheter.

-Nu när stora delar av den planerade och förväntade produktionen utmed Östersjökusten stoppats, och de projekt i samma område som inte än beslutats förmodligen kommer stoppas av samma skäl, måste de drabbade kommunerna tänka om och börja ta ägande över situationen. Vi kan få produktion på plats snabbare än kärnkraft och som samtidigt är koldioxidnegativ, säger VD Henrik Båge i en kommentar.

Phoenix BioPowers slutsats av detta är att både behoven och förutsättningarna för vår högeffektiva biokraft, framförallt i kombination med koldioxidinfångning, svarar som få andra lösningar mot de behov som nu uppstår lokalt till följd av de stoppade projekten. Bolaget tolkar det som positivt för bolagets kommersialiseringsmöjligheter och ser fram emot att träffa representanter längs med Östersjökusten och på Gotland för att möta upp mot utmaningen.

Michael Bartlett, Tekn Chef och Henrik Båge, VD.

 

Phoenix BioPower avslutar framgångsrikt första Eurostarsprojektet

Den 5 november lämnades slutrapporten för Eurostarsprojektet PACS 2020 in till Vinnova och den har nu godkänts. PACS 2020 var ett utvecklingsprojekt inom förbränningsteknik för att testa en prototypbrännare och förfina konceptet för ultravåt förbränning, nödvändigt för BTC processen.

Från projektansökan:
“The objective is to develop and validate the world’s first prototype of the Phoenix Advanced Combustion System (PACS) with ultra-low emissions and ultra-high fuel flexibility. The PACS shall be validated first at atmospheric pressures, and then at pressure, for use with climate-neutral fuels like gasified biomass or natural gas and hydrogen mixtures. Further the project will prepare for market entry and integration in the full-scale Top Cycle gas turbine .”

Projektet inleddes oktober 2020. Projektet genomfördes i samarbete med KTH, TU Berlin och BIT GmbH, ett teknikutvecklingsföretag knutet till TU Berlin. Total budget för projektet var 1,74 M€ varav Phoenix del uppgick till 725 k€, varav ca 37% finansierades med stöd från Vinnova/Eurostars.

Utfallet av projektet har gett bolaget viktiga lärdomar och tekniska framsteg och har det arbetet har legat till grund för den patentansökan för innovationen Dual Swirler, som lämnats in under projektperioden. Den brännare som utvecklats inom projektet har en bränsleflexibilitet som ingen annan aktör lyckat utveckla där samma hårdvara kan hantera så skilda bränslen som förgasad biomassa (låg reaktivitet), naturgas och vätgas (hög reaktivitet) med överlägsna prestanda vad gäller effektivitet, stabilitet och utsläpp.

Nu bygger bolaget vidare på resultaten från projektet i den fortsatta teknikutvecklingen och i andra projekt, som Horizon Europefinansierade projekten Bio Flex-Gen och ACHIEVE.

Phoenix BioPower AB genomför riktad emission till Pepins investerarnätverk

För att möta bolagets fortsatta teknikutveckling och kommersialiseringsinsatser öppnar idag ett riktat erbjudandet till Pepins investerarnätverk, ett erbjudande som tidigare annonserats var i planeringsstadiet. Detta är ett steg i den finansieringsmodell som Bolaget har tillämpat sedan 2018 med riktning mot en marknadsnotering av bolaget. Genom att nu ta bolaget till Pepins, Sveriges ledande marknadsplats för onoterade bolag, kan vi nu erbjuda våra drygt 2 400 aktieägare, men även Pepins investerarnätverk, likviditet i aktien under reglerade och transparenta formen.

Erbjudandet är öppet genom Pepins investerarplattform från idag, 8 november till fredagen 6 december, 2024. Teckning och investering görs exklusivt genom Pepins plattform, https://platform.pepins.com/en/companies/pagaende-nyemissioner/phoenix-biopower.

Handel i bolagets aktie kommer inledas efter att denna emission är avslutad och registrerad, vilket förväntas vara klart under andra halvan av december. Första handelsperiod på Pepins plattform är därför planerad till januari 2025.

För mer information om emissionen, informationsmaterial och anmälan till informationsträffar, läs mer på emissionssidan här.

Phoenix BioPower säkrar 2,65 MSEK i bryggfinansiering

Den bryggfinansiering riktad till befintliga ägare vilken pågick under perioden 18 oktober till 1 november tecknades till 2,65 MSEK, motsvarande 1 323 835 aktier, eller 6 % av utestående aktier före emissionen.

Denna bryggfinansiering tar bolaget vidare i vår teknikutveckling och kommersialisering och vi tar nu ett tydligt kliv mot en marknadsnotering genom att ta in bolaget på Pepins marknadsplats för onoterade aktier för att på så sätt erbjuda våra dryga 2 400 aktieägare likviditet i aktien på ett sätt vi inte kunnat tidigare
-
säger VD Henrik Båge i en kommentar.

I samband med inträdet på Pepins kommer bolaget genomföra en riktad finansieringsrunda till Pepins nätverk under perioden 8 november till 6 december. Villkoren för emissionen kommer publiceras inom kort tillsammans med informationsmemorandum och övrigt informationsmaterial.

Phoenix BioPower säkrar 0,5 MSEK i finansiering från Almi

Phoenix BioPower har beviljats ett tillväxtlån på 500 000 kr från Almi för att fortsätta utvecklingen och kommersialiseringen av bolagets teknik för högeffektiv biokraft genom integration av trycksatt förgasning och gasturbindrift.

“Detta lån följer på det tidigare lån som bolaget erhöll i början av året från Almi på 1 MSEK och bidrar till vårt arbete att fortsätta vår utveckling samt utgör även del av medfinansieringen som krävs för det projekt som vi driver vilket delfinansieras av Energimyndigheten” säger VD Henrik Båge i en kommentar.

New patent approved

On 8 October a new patent for Phoenix BioPower was published. The patent relates to a control principle for a BTC plant by use of steam for optimal performance of the plant..This patent is key to the control of the future BTC plants and is another step in the company’s rejuvenation of the patent portfolio. This new patent will add another patent family of the 5 existing we maintain, making our total number of patents to 17 across 6 families!

As part of out strategic overview of patents, we have moved to allow a number of older patents, due to expire in the coming 2-5 years or in markets we do not foresee to be active in in the coming 10 years, to elapse, explaining the lesser number of patents than a few years ago. We have however now added 2 families and have another expected to be approved in the near future.

Phoenix BioPower tillförs 3,7 MSEK i den nyss genomförda företrädesemissionen

Under perioden 24 juni till 8 juli genomförde bolaget en företrädesemission om maximalt 9,4 MSEK. Emissionen genomfördes som en unitemission där varje unit bestod av 3 aktier av serie B samt en teckningsoption som erhölls vederlagsfritt. Unitpriset innebär ett aktiepris om 3 kr/aktie.

Totalt tecknades 411 811 units, motsvarande 1 235 433 aktier och 411 811 teckningsoptioner till en total teckningsvolym om 3 706 299 kr och en teckningsgrad på 39 %.

“Vi hade självklart hoppats på ett större deltagande då vi satte volymen i relation till våra kapitalbehov de kommande 12 månaderna. Dock ger utfallet oss möjlighet att fortsätta dels vår pågående teknikutveckling, kommersialisering och de dialoger om mer långsiktig finansiering som bolaget arbetar med.” säger VD Henrik Båge i en kommentar.

Phoenix BioPower genomför företrädesemission

Den 4 juni beslutade bolagets Styrelse att genomföra en företrädesemission för att fortsätta bolagets teknikutveckling och kommersialisering. Emissionen genomförs som en unitemission där varje unit består av tre aktier och en teckningsoption TO 1 BV. Teckningsperioden öppnar idag, 24 juni och pågår till måndagen 8 juli. Bolaget offentliggör idag Informationsmemorandum med anledning av unitemissionen.

Varje unit kostar 9 kr. För att teckna i emissionen med företräde krävs 20 uniträtter. Varje innehavd aktie ger en uniträtt. Teckningsoptionen erhålls vederlagsfritt vilket ger ett aktiepris på 3 kr/aktie genom denna unit.

Teckningsoptionen TO 1 BV ger rätt att teckna en aktie till 6 kr under perioden 1 juli till 31 augusti 2027.

För teckning med företräder, kontakta din förvaltare/bank för att teckna. I normalfallet kontaktas aktieägare av respektive förvaltare avseende teckningserbjudandet. Teckning utöver det som uniträtter ger görs bäst genom förvaltare.

För teckning utan företräde används Anmälningssedel II som finns att ladda hem från bolagets webbsida eller genom att teckna digitalt hos Aktieinvest.

I samband med emissionen kommer Bolaget att hålla fyra digitala informationsträffar.

Mer information om emissionen, Informationsmemorandum, sammanfattande Teaser, teckningsanmälan, anmälan till informationsträffar och länk till digital teckning hos Aktieinvest, finns att hitta här på sidan för emissionen.

För ytterligare information, kontakta bolaget på info@phoenixbiopower.com

Hälsningar,

Phoenix BioPower AB (publ)

Kallelse till årsstämma i Phoenix BioPower AB (publ)

AKTIEÄGARNA I PHOENIX BIOPOWER AB (PUBL), ORG.NR. 559086–8435, (”BOLAGET”) KALLAS HÄRMED TILL ÅRSSTÄMMA MÅNDAGEN DEN 17 JUNI 2024 KL. 14:00. PLATS FÖR STÄMMAN: TURBINHALLEN, BOLAGETS LOKALER PÅ, DROTTNING KRISTINAS VÄG 14, STOCKHOLM

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta på årsstämman ska

• Vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken senast fredagen den 7 juni 2024 (för förvaltarregistrerade aktier, se även ”Förvaltarregistrerade aktier” nedan), och och

• anmäla sig till bolaget senast tisdagen 11 juni 2024, via anmälningsformulär på bolagets hemsida, www.phoenixbiopower.com, eller per post under adress Phoenix BioPower AB (publ), Att: Årsstämma, Drottning Kristinas Väg 18, 114 28 Stockholm.

I anmälan ska aktieägare uppge namn och personnummer eller firma och organisationsnummer. Därtill ska uppges adress, telefonnummer, aktieinnehav och antalet eventuella biträden (högst två). Det finns även möjlighet för aktieägare att delta vid stämman via videolänk utan rösträtt, se ”Deltagande via videolänk” nedan.

Förvaltarregistrerade aktier

För aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade genom bank eller annan förvaltare gäller följande för att ha rätt att delta i stämman. Förutom att anmäla sig, måste sådan aktieägare omregistrera sina aktier i eget namn så att aktieägaren är registrerad i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken per avstämningsdagen fredagen den 7 juni 2024. Sådan omregistrering kan vara tillfällig (s.k. rösträttsregistrering). Aktieägare som önskar registrera sina aktier i eget namn måste, i enlighet med respektive förvaltares rutiner, begära att förvaltaren gör sådan registrering. Rösträttsregistrering som av aktieägare begärts i sådan tid att registreringen har gjorts av förvaltaren senast tisdagen den 11 juni 2024 kommer att beaktas vid framställningen av aktieboken.

Ombud m.m.

Aktieägare får utse ett eller flera ombud. Aktieägare som företräds av ombud ska utfärda skriftlig och daterad fullmakt för ombudet. Fullmakten gäller högst ett år från utfärdandet, om inte i fullmakten särskilt anges en längre giltighetstid, dock längst fem år från utfärdandet. Till fullmakt utställd av juridisk person ska bifogas behörighetshandlingar (registreringsbevis eller motsvarande). Fullmakten i original samt eventuella behörighetshandlingar bör i god tid före årsstämman insändas till Phoenix BioPower AB (publ), Att: Årsstämma, Drottning Kristinas Väg 18, 114 28 Stockholm. Fullmaktsformulär finns tillgängligt på bolagets webbplats, www.phoenixbiopower.com.

Deltagande via videolänk

Aktieägarna kan delta vid stämman, antingen personligen eller genom ombud eller per distans (via videolänk). De som önskar delta per distans och önskar utnyttja sin rösträtt kommer inte kunna göra det via videolänk utan måste utnyttja sin rösträtt via ombud. Länk för deltagande via videolänk kommer finnas tillgänglig på bolagets webbplats, www.phoenixbiopower.com.

För den som deltar online via videolänk gäller följande regler (som deltagaren accepterar genom att välja att delta online). Det finns ingen möjlighet att rösta, begära ordet, framställa förslag eller invändningar eller begära omröstning (votering). Eftersom det inte går att kontrollera om någon utomstående följer stämman online förutsätter möjligheten att delta online att stämman beslutar att även den som inte är aktieägare ska ha rätt att följa stämman.

Närmare instruktioner för deltagande per videolänk kommer tillhandahållas på bolagets webbplats. Utöver internetuppkoppling krävs en dator, smartphone eller surfplatta med högtalare eller hörlurar för återgivande av ljud.

Förslag till dagordning

1. Stämmans öppnande och val av ordförande och protokollförare för stämman

2. Upprättande och godkännande av röstlängd

3. Godkännande av att även den som inte är aktieägare har rätt att följa stämman via videolänk

4. Godkännande av dagordningen

5. Val av en eller två protokolljusterare

6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad

7. Anförande av verkställande direktören

8. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse

9. Beslut om

a) fastställande av resultaträkning och balansräkning

b) dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

c) ansvarsfrihet åt styrelseledamöter och verkställande direktör

10. Fastställande av styrelse- och revisorsarvoden

11. Fastställande av antal styrelseledamöter samt revisorer och eventuellt revisorssuppleanter eller revisionsbolag

12. Val av styrelseledamöter samt revisorer och eventuellt revisorssuppleanter eller revisionsbolag

13. Beslut om ändring av bolagsordningen

14. Beslut om bemyndigande för styrelsen att emittera aktier av serie B, teckningsoptioner och/eller konvertibler

15. Beslut om att utge teckningsoptioner och godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner, serie 2024:1

16. Beslut om att utge teckningsoptioner och godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner, serie 2024:2

17. Stämmans avslutande

För dagordning och övrig information om stämman, se bolagets webbsida www.phoenixbiopower.com eller den nedladdningsbara kallelsen nedan.

Kallelse Bolagsstämma 2024

Stockholm i maj, 2024,

Phoenix BioPower AB (publ)

Phoenix säkrar ytterligare 2 MSEK

I den kompletterande konvertibelemissionen som bolaget genomförde under perioden 26 februari till 6 mars 2024 tecknades totalt 1 990 000 kr av sammanlagt 50 tecknare. Denna kompletterande konvertibelemission genomfördes till följd av det stora intresse som visades vid konvertibelemissionen i januari, vilken övertecknades med 830 000 kr.

-Det är otroligt glädjande att se att intresset för denna konvertibel var så pass stort att vi fick teckning på mer än dubbelt så mycket som övertecknades i januari, säger VD Henrik Båge i en kommentar.

Tilldelningsbeslut är fattat och avräkningsnotor skickas ut under fredagen till de som tecknats.

Phoenix BioPower secures an additional 2 MSEK

In the supplementary convertible loan issue that the company carried out during the period 26 February to 6 March 2024, a total of SEK 1,990,000 was subscribed by a total of 50 subscribers. This supplementary convertible issue was carried out as a result of the great interest shown at the convertible loan issue in January, which was oversubscribed by SEK 830,000.

- It is incredibly gratifying to see that the interest in this convertible was so great that we received subscriptions of more than twice the oversubscribed amount in January, says CEO Henrik Båge in a comment.

The allocation decision has been made and invoices will be sent out on Friday to those who have subscribed.

Kommuniké från Extra Bolagsstämma i Phoenix BioPower AB (publ)

Fredagen 23 februari, 2024 avhölls extra bolagsstämma i Phoenix BioPower AB (publ) i bolagets lokaler på Drottning Kristinas väg 18, Stockholm.

Deltagande på plats var 8 personer, representerande 7 aktieägare. Totalt 2 309 862 aktier representerande 21 998 082 röster var närvarande och representerade vid stämman, motsvarande 11 % av utestående aktier och 19,2 % av rösterna.

  • Beslutades att genomföra en konvertibelemission om 5,5 MSEK enligt styrelsens förslag.

  • Beslutades om att bemyndiga styrelsen att emittera aktier av serie B, teckningsoptioner och/eller konvertibler motsvarande maximalt 20 % av det vid stämman registrerade aktiekapitalet.

Mötet avslutades därefter då inga övriga frågor fanns att avhandla.

Fullständigt mötesprotokoll finns att beställa från bolaget, kontakta i så fall info@phoenixbiopower.com.

Kallelse till extra bolagsstämma i Phoenix BioPower AB (publ)

AKTIEÄGARNA I PHOENIX BIOPOWER AB (PUBL), ORG.NR. 559086–8435, (”BOLAGET”) KALLAS HÄRMED TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA FREDAGEN DEN 23 FEBRUARI 2024 KL. 15:00. PLATS FÖR STÄMMAN: TURBINHALLEN, BOLAGETS LOKALER PÅ, DROTTNING KRISTINAS VÄG 18, STOCKHOLM

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta på bolagsstämman ska

• vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken senast torsdagen den 15 februari 2024 (för förvaltarregistrerade aktier, se även ”Förvaltarregistrerade aktier” nedan), och

• anmäla sig till bolaget senast måndagen 19 februari 2024, via anmälningsformulär på bolagets hemsida, www.phoenixbiopower.com, eller per post under adress Phoenix BioPower AB (publ), Att: Bolagsstämma, Drottning Kristinas Väg 18, 114 28 Stockholm.

I anmälan ska aktieägare uppge namn och personnummer eller firma och organisationsnummer. Därtill ska uppges adress, telefonnummer, aktieinnehav och antalet eventuella biträden (högst två).

För dagordning och övrig information om stämman, se den nedladdningsbara kallelsen nedan.

Kallelse extra bolagsstämma 2024

Phoenix BioPower säkrar 5,5 MSEK i finansiering i övertecknad konvertibelemission

Onsdagen 24 januari stängde den konvertibelemission som bolaget genomförde. Emissionen riktades främst till befintliga aktieägare. Emissionen övertecknades till 6 330 000 kr motsvarande 115 % av erbjudandet. Styrelsen har fattat tilldelningsbeslut och avräkningsnotor kommer skickas ut under dagen, idag fredagen 26 januari..

-Det är både glädjande och en styrka att kunna genomföra en övertecknad emission i denna marknad, säger VD Henrik Båge i en kommentar.

Styrelsen utvärderar nu möjligheterna för att kunna erbjuda även de som inte fick tilldelning möjlighet att teckna i en andra konvertibelemission till motsvarande villkor. Besked om det kommer inom kort.

För mer information, kontakta bolaget på ir@phoenixbiopower.com eller per telefon på 08-663 58 00.

Phoenix BioPower secures 5.5 MSEK in oversubscribed Convertible loan offering.

On Wednesday, January 24, the convertible loan note that the company offered closed. The offer was primarily directed to existing shareholders. The offering was oversubscribed to SEK 6,330,000, corresponding to 115% of the offer. The board has made the allocation decision and contract notes will be sent out during the day, today, Friday 26 January.

- It is both gratifying and a strength to be able to carry out an oversubscribed offering in this market, says CEO Henrik Båge in a comment.

The board is now evaluating the possibilities to be able to offer even those who did not receive an allocation the opportunity to subscribe to a second convertible offer on equivalent terms. Innformation on that will come shortly.

For more information, contact the company at ir@phoenixbiopower.com or by phone at 08-663 58 00.

Hydrogen certification of the Scarlett rig completed!

IT'S LEGAL!
Today our Scarlett test rigg in Stockholm was finally certified for Hydrogen operation. We now have capacity to work with up to 1200 l of hydrogen at 300Bar, meaning that we can run continuous combustion testing all day long!

With our rig now certified for biomass Syngas, LPG and Hydrogen we can now test the fuel flexibility of our combustion technology, from gasified biomass, to LPG, to 100% hydrogen, and back.

Already this afternoon we ran out first 100 % hydrogen test with our patent pending burner technology for very wet combustion with ultra-low NOx emissions. (Hint -it works...)

This is another great milestone for the company and fantastic work by our lab-team in getting this done! David Saldarriaga, Gustaf Borg, Martin Jofs. Now, we will be running more tests for our combustion development, lead by our Chief combustion engineer Felix Güthe together with Reddy Alemela and the lab-crew.

Phoenix BioPower wins Pitching contest!

Last week, Phoenix BioPower participated in the Capital matching event Kapitalmatchningen 2023, hosted by Almi Invest. The event was held at A-house in central Stockholm. At the event 22 interesting start-ups pitched and out of this impressive crowd, Phoenix BioPower was selected as winners.

Phoenix BioPower tillförs 3,7 MSEK

Den 25 september stängde nyemissionen i Phoenix BioPower. Utfallet blev att 3 713 153,50 kr, representerande 1 060 901 aktier, tillfördes bolaget före sedvanliga emissionskostnader.

Med denna tillkommande finansiering samt med ett besparingsprogram som lanseras inom kort i bolaget uppskattar ledningen att bolaget bereds möjlighet att genomföra en större finansiering av verksamheten.

Styrelsen fattade på torsdagen 28 september tilldelningsbeslut och avräkningsnotor kommer börja skickas ut av Aktieinvest till de som tecknat med början 2 oktober.

För frågor om emissionen, kontakta bolaget på info@phoenixbiopower.com eller 08-663 58 00.

För frågor om leverans av aktier, leveransinstruktioner och betalning, kontakta Aktieinvest på emittentservice@aktieinvest.se eller 08-5065 1795

Successful testing of our patented gasification technology

Stockholm and Piteå, 14 September 2023 - Phoenix BioPower is a pioneering company for sustainable energy solutions. Our engineers successfully performed the first test campaign for the innovative Hybrid Fluidized Bed (HFB) gasification technology. This groundbreaking achievement represents a significant step forward in addressing the challenges of high-pressure gasification processes.

The Phoenix BioPower engineers conducted the tests at our cold-flow, hydrodynamic development rig in Piteå, North Sweden. This unique rig is a cooperative effort with the Research Institutes of Sweden, RISE. With the test results, we are beginning to validate the HFB concept at an industrial scale and pressure level. In addition, we gained invaluable data for the development of our full-scale gasifier.

Key Achievements and preliminary results from the Successful Test Campaign

  • The novel fluidisation concept with dual bed particle size functions as predicted

  • Key design elements and reactor geometries perform as intended

  • The complete system for bed circulation has correct function.

This marks a true milestone in our gasification development. Michael Bartlett, Chief Technology Officer (CTO) at Phoenix BioPower, expresses his excitement about the successful tests:

"This is yet another significant achievement for us this autumn. Our HFB technology is pivotal in the development of our high-efficiency biopower plant, and I am delighted to see that our gasifier and combustor, now proven to work as expected in our models, are on track. It's truly inspiring to witness the dedication and expertise of our exceptional team—from concept and design to erection, commissioning, and test execution."

Michael Bartlett, CTO of Phoenix BioPower

Further testing, in collaboration with RISE, is scheduled to continue for another month this year before it gets too cold. Testing will then resume in the spring of 2024. These test campaigns are part of the Horizon Europe funded project Bio-FlexGen and the Swedish Energy Agency funded Biokraft2023 initiative.

For more information on Phoenix BioPower, contact:
Henrik Båge, CEO, henrik.bage@phoenixbiopower.com.

The HFB technology in a nutshell

The HFB technology is a groundbreaking concept in thermochemical gasification. It is specifically designed to address the challenges associated with high-pressure gasification processes. Traditionally, fluidised bed gasification is performed in two primary ways: Bubbling Fluidised Bed (BFB) and Circulating Fluidized Bed (CFB). The HFB technology combines the advantages of both BFB and CFB by introducing dual-size bed particles. The smaller particles behave like those in a CFB, while the larger particles behave as in a BFB. This innovative combination results in a gasifier with a reasonable reactor diameter and height - ideal for applications with 20 – 200 MW fuel input.

A segment of the Humphrey rig in Piteå.