Phoenix BioPower offentliggör Prospekt

Den 28 augusti 2023 beslutade styrelsen i Phoenix BioPower att genomföra en företrädesemission om sammanlagt lägst 350 000 aktier av serie B, motsvarande en ökning av aktiekapitalet med 17 500 kr och högst 3 813 052 aktier av serie B, motsvarande en ökning av aktiekapitalet med maximalt 190 652,60 kr. Emissionen ska ske med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Varje aktieägare äger företrädesrätt att teckna aktier av serie B i förhållande till det antal aktier innehavaren förut äger, oavsett aktieslag. Beslutet sker med stöd av det bemyndigande som bolagsstämman beslutade vid senaste ordinarie årsstämma.

Varje befintlig aktie (oavsett aktieslag) berättigar till en (1) teckningsrätt. Fem (5) teckningsrätter berättigar till teckning av en (1) ny aktie av serie B.

Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att med företrädesrätt teckna aktier är 2023-09-07.

Teckningskursen ska vara 3 kronor och 50 öre per aktie.

Företrädesemissionen syftar till att möjliggöra den fortsatta teknikutvecklingen för att kommersialisera bolagets teknikplattform, främst genom uppförandet av en första kommersiell demonstrationsanläggning, en anläggning som planeras påbörjas uppföras inom två år och driftsättas inom sex.

Prospekt för nyemissionen har upprättats och godkändes av Finansinspektionen den 7 spetember 2023, diarienummer 23-23876.

För mer information om emissionen, läs mer på bolagets site här.

MOU signed for first BTC-BECCS plant

On August 25, an MOU (Memorandum of Understanding) was signed between Phoenix BioPower and a Swedish project developer within BECCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) for the development and construction of a plant for carbon-negative biopower. The facility will tentatively have an output of 16 MWe and be able to capture approximately 100,000 tons of green carbon dioxide each year. The joint objective is that the facility is to be commissioned by 2030 at the latest, with a location in Sweden.

 

In a comment CEO Henrik Båge says:

- This is a milestone for Phoenix BioPower as it is the company's first agreement towards a first commercial plant with our BTC technology. We estimate that the need for both on-demand and carbon-negative power generation will increase radically over the next 20 years, an assessment that is shared by our counterparty. To receive recognition through this agreement that our BTC technology in combination with technology for carbon capture strengthens our results in that the solution has great potential to become a market leader in the segment.

 

The counterpart cannot currently be named for contractual reasons but has extensive experience in power generation and carbon capture plants and will be made public at a later date.

 

For questions about the agreement, contact the company at info@phoenixbiopower.com

Top view of a BTC P10 pant

MOU undertecknat för en första BTC-BECCS anläggning

 

Den 25 augusti undertecknades ett MOU (samförståndsavtal) mellan Phoenix BioPower och en svensk projektutvecklare inom BECCS, eller Bio-CCS, för utvecklingen och uppförandet av en anläggning för koldioxidnegativ biokraft. Anläggningen kommer preliminärt har en effekt på 16 MWe och kunna fånga in ca 100 000 ton grön koldioxid varje år. Den gemensamma målsättningen är att anläggningen skall driftsättas senast 2030, med placering i Sverige.

 

I en kommentar säger VD Henrik Båge:

-Detta är en milstolpe för Phoenix BioPower då det är bolagets första avtal mot en första kommersiell anläggning med vår BTC teknik. Behovet av både reglerbar och koldioxidnegativ kraftproduktion bedömer vi kommer öka radikalt de kommande 20 åren, en bedömning som delas av vår motpart. Att genom detta avtal få erkännande om att vår BTC teknik i kombination med teknik för koldioxidinfångning stärker våra resultat i att lösningen har stor potential att bli marknadsledande inom segmentet.

 

Motparten kan i dagsläget av avtalsmässiga skäl inte namnges men har god erfarenhet inom anläggningar för kraftproduktion och koldioxidinfångning och kommer offentliggöras vid ett senare tillfälle.

 

För frågor om avtalet, kontakta bolaget på info@phoenixbiopower.com

 

4,7 MSEK tecknades i nyemissionen 13 till 30 juni, 2023

Under perioden 13 till 30 juni, 2023 genomförde Bolaget en företrädesemission öppen för allmänheten. Total teckning uppgick till 4,7 MSEK, före sedvanliga emissionskostnader, motsvarande en teckningsgrad om ca 30 %.

Totalt tecknades:

  • 549 986 aktier med företräde

  • 294 948 aktier utan företräde

Tillsammans med den riktade emissionen till 147 aktieägare före sommaren har bolaget tillförts 9.1 MSEK under året.

Vi hade självklart högre ställda ambitioner och förhoppningar på utfallet, särskilt givet utvecklingen inom energi- och elmarknaden där både intresse och förståelse för reglerbar elproduktion har ökat markant på sistone, säger VD Henrik Båge i en kommentar. Vi har flera mycket intressanta och lovande kommersiella diskussioner avseende en första kommersiell anläggning, vilka vi räknar med att kunna gå ut med inom kort, fortsätter Henrik Båge. Vi kommer nu arbeta intensivt för att säkra vår långsiktiga finansiering för att genomföra vår kommersialiseringsplan genom driftsättningen av en första Top Cycle gasturbin inom 2,5 år, första fasen av vår första kommersiella anläggning inom ca fyra år och driftsätta anläggningen för full kommersiell drift inom sex, avslutar Henrik Båge.

Exempel på pågående diskussioner:

  • Förstudien med Drax Power station avslutas under sommaren och presenteras i början av augusti. Studien ligger till grund för det framtida kommersiella samarbetet

  • En el- och CCU* aktör i England som nu kommer inleda verksamhet i Sverige för att uppföra renodlade Bio-CCS* anläggningar där man producerar el och negativa utsläpp, MOU/LOI (avsiktsförklaring) avses skrivas på under sommaren

  • Ett sverigebaserat finansbolag med vilka vi diskuterar ett finansieringsupplägg för en flotta av anläggningar

  • Pågående diskussioner med ett flertal (+3 st) energibolag som konkret handlar om lokalisering av en första anläggning

  • En existerande gasturbin som kan anpassas för Top Cycle-drift har identifierats och kommer inspekteras tillsammans med vår gasturbinpartner inom 6 veckor.

För information om leverans av aktier och betalning, kontakta Aktieinvest FK på 08-506 517 00 eller kundservice@aktieinvest.se. För övriga frågor, kontakta Bolaget på info@phoenixbiopower.com.

*CCU: Carbon Capture & Utilization, att fånga in koldioxid för industriellt användande.
Bio-CCS: Att fånga in biogen koldioxid från en bioenergianläggning för att sedan lagra koldioxiden permanent och att på så sätt uppnå negativa utsläpp.

Pre-information letter för EUCANWin! projektet

Måndagen 19 maj fick projektkoordinatorn RISE ett s.k pre-information letter från CINEA (EU Komissionen) avseende EUCANWin! projektet och att deras avsikt att avsluta projektet i förtid. Projektet har sedan 19 juni 30 dagar för att inkomma med ”Observations” till detta brev från CINEA innan de går till slutgiltigt beslut efter att ha vägt in de observationer som projektet inkommer med.

Nyckelfaktorn som ligger bakom deras avsikt att avsluta projektet är att vi inte har uppfört, eller avser uppföra, den 500 kW trycksatta testrigg som vi räknade med i ansökan till projektet. Skälet till att vi valt att söka alternativa vägar att uppnå de avsedda resultaten i projektet är att kostnaden för uppförandet av riggen steg bortom vad bolaget hade kapacitet att hantera vad gäller kostnadsökningar.

I det förslag på förändring i genomförandet har CINEA inte bedömt att vi skulle uppnå tillräckligt hög teknisk mognad (TRL nivå) i resultaten för att kunna ersätta riggen. För att adressera innehållet i detta pre-information letter, har bolaget tillsammans med RISE, sökt alternativa lösningar och tillvägagångssätt för att möta kraven i utlysningen och tror oss ha en genomförbar lösning i sikte som bör kunna accepteras av CINEA. Om CINEA inte accepterar vårt förslag har bolaget möjlighet att efter sommaren överklaga beslutet. Om bolaget inte skulle vinna framgång i denna process och projektet slutgiltigt avslutas föreligger ett preliminärt återbetalningskrav på bolaget på maximalt 4,7 MSEK. När återbetalning skall ske och exakt i vilken omfattning har bolaget i dagsläget ingen information om.

Bolaget tycker självklart att det är olyckligt, men alternativet att uppföra en rigg, där bolagets kostnadsansvar ökade ca 5 gånger, bedömdes inte som genomförbart eller ansvarsfullt givet marknadsutvecklingen. Bolaget kommer tillsammans med projektkoordinatorn att arbeta för att ändra detta preliminära beslut samt för ett eventuellt senare överklagande för att kunna genomföra EUCANWin! projektet med alternativa metoder.

Idag öppnar nyemissionen i Phoenix BioPower!

Idag, 13 juni, öppnar nyemissionen i Phoenix BioPower. Som tidigare meddelats beslutades denna emission på årsstämman 29 maj.

Syftet med emissionen är att fortsätta driva teknikutvecklingen mot kommersialisering och det genom att arbeta mot uppförandet av en första kommersiell anläggning inom ca 6 år. För att nå detta behöver anläggningen börja byggas inom 2 år.

En tänkt BTC anläggning på 10 MWe med bränslegård, bränslebearbetning, förgasningstorn och maskinhall för gasturbinen. Anläggningen tar upp en yta på drygt 100x200 m.

Emissionen pågår under perioden 13 -30 juni och teckning sker genom ifyllande av anmälningssedel.

Aktieägare som vill utnyttja sina teckningsrätter tecknar genom er förvaltare/bank eller genom att fylla i Anmälningssedel I som skickas ut till er direkt. Önskar ni teckna fler aktier än som antalet rätter motsvarar tecknar ni dessa normalt genom er förvaltare. För frågor om teckning via teckningsrätter, kontakta er förvaltare/bank.

För teckning utan företräde gör man det genom att fylla i Anmälningssedel II. Det görs enklast med BankID direkt hos Aktieinvest på deras sida för emissionen. Alternativt använder ni en fysisk anmälningssedel. Påskriven anmälningssedel skickas per post eller som skannad kopia per e-post till till Aktieinvest FK. Instruktioner finns på anmälningssedeln.

Prospekt, Sammanfattning/Teaser, Finansinspektionens beslut samt anmälningssedel finna att ladda ned på bolagets site för nyemissionen här.

För mer information, kontakta bolaget på info@phoenixbiopower.com eller 08-663 58 00.

(I tidigare nyheter hade tryckfelsnisse lekt kurragömma med sin kusin “september” på några ställen som var svårhittade, vi ber om ursäkt för detta och eventuell oklarhet som det gett upphov till)

Phoenix BioPower AB (publ) offentliggör prospekt avseende nyemission beslutad på Bolagsstämman

Bolagsstämman i Phoenix BioPowerAB (publ) (”Phoenix” eller ”Bolaget) beslutade 29 maj att genomföra en nyemission om cirka 15,2 MSEK med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Styrelsen för Bolaget har med anledning av detta upprättat ett Prospekt, som 9 juni har godkänts och registrerats av Finansinspektionen, som innehåller fullständiga villkor för nyemissionen, samt information om Bolaget. Prospektet offentliggörs idag den 11 juni på Bolagets hemsida.

Erbjudandet i sammandrag:

Emissionsbelopp vid fullteckning: 15,2 MSEK, motsvarande 2 723 608 aktier, före emissionskostnader

Övertilldelningsemission: Vid stort intresse kan styrelsen besluta om utökning av erbjudandet om max 16,8 MSEK, motsvarande 3 000 000 aktier

Företräde: Sju (7) befintliga aktier ger rätt att teckna en (1) ny aktie

Teckning utan företräde: Ja, med subsidiär rätt eller via ev. övertilldelningsemission

Emissionskurs: 5,60 SEK per aktie.

Avstämningsdag: 12 juni 2023

Teckningstid: 13 juni till 30 juni 2023

Handel med teckningsrätter: Ingen handel i teckningsrätterna

 Prospektet finns tillgängligt på Phoenix hemsida (https://phoenixbiopower.com/nyemission-2023), Aktieinvests hemsida (www.aktieinvest.se) samt på Finansinspektionens hemsida (www.fi.se).

Emissionsinstitut
För ytterligare frågor gällande teckning kontakta din personliga bankrådgivare, din förvaltare eller Phoenix anlitade emissionsinstitut Aktieinvest FK AB på 08 506 517 95 eller emittentservice@aktieinvest.se.

 

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, JAPAN ELLER KANADA ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR DISTRIBUTION AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG.

Kommuniké från Årsstämma 29 maj, 2023 i Phoenix BioPower AB (publ)

Måndagen 29 maj avhölls årsstämma i Phoenix BioPower AB (publ) i bolagets lokaler på Drottning Kristinas väg 18, Stockholm.

Deltagande på plats var 13 personer, representerande 14 aktieägare. Totalt 9 067 825 aktier representerande 81 247 825 röster var närvarande och representerade vid stämman, motsvarande 47,6 % av utestående aktier och 72,1 % av rösterna.

Vid stämman beslutades att fastställa styrelsens förslag till årsredovisning samt disposition av resultatet på – 10 233 847 kr att balanseras i ny räkning.

Beslutades om ansvarsfrihet för VD och styrelseledamöterna.

Beslutades om omval av styrelseledamöterna Stefan Jakélius, Michael Bartlett, Henrik Båge, Catharina Lagerstam och Birgitta Resvik för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Ola Johansson avböjde omval.

Till bolagets revisor omvaldes Mazars AB med auktoriserade revisorn Mikael Fredstrand som huvudansvarig revisor för tiden intill nästa årsstämma.

Beslutades om företrädesemission om maximalt 2 723 608 aktier av serie B, motsvarande en ökning av aktiekapitalet med maximalt 136 180,40 kr. Emissionen ska ske med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Varje befintlig aktie (oavsett aktieslag) berättigar till en (1) teckningsrätt. Sju (7) teckningsrätter berättigar till teckning av en (1) ny aktie av serie B. Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att med företrädesrätt teckna aktier ska vara 2023-06-08
Teckningskursen ska vara 5 kronor och 60 öre per aktie. Överkursen ska föras till den fria överkursfonden.

Teckning av aktier med och utan stöd av företrädesrätt ska ske på särskild teckningslista under tiden från och med den 12 juni 2023 till och med den 30 juni 2023.

Beslutades att bemyndiga styrelsen att, under förutsättning att företrädesemissionen som avses beslutas enligt ovan övertecknats, fatta beslut om emission av ytterligare sammanlagt högst 3 000 000 aktier av serie B, vilket vid fullteckning av företrädesemissionen motsvarar cirka 14,5 procent av aktiekapitalet i Bolaget. Emissionen ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, riktas till sådana tecknare som inte kunnat tilldelas aktier inom ramen för företrädesemissionen.

Beslutades om att bemyndiga styrelsen att emittera aktier av serie B, teckningsoptioner och/eller konvertibler motsvarande maximalt 20 % av det vid stämman registrerade aktiekapitalet.

Beslutades om emission av teckningsoptioner och vidareöverlåtelse av teckningsoptioner enligt förslaget i kallelsen avseende personaloptionsprogram. Programmets omfattning är på maximalt 5 %.

Mötet avslutades därefter då inga övriga frågor fanns att avhandla.

Fullständigt mötesprotokoll finns att beställa från bolaget, kontakta i så fall info@phoenixbiopower.com.

Jord AB och Phoenix BioPower AB i nytt strategiskt samarbetsavtal

Jord. AB (“Jord”) och Phoenix BioPower AB (Phoenix) är idag glada att kunna meddela ett nytt långsiktigt strategiskt partnerskap med mål att utveckla en gemensam kommersiell plattform.

Phoenix utvecklar ny teknik för högeffektiv biokraft. Processen integrerar några nyckelprinciper för att uppnå den radikalt högre elektriska verkningsgraden på upp till 55%. Phoenix arbetar med en vision om att skapa högeffektiv, planerbar och lönsam förnybar kraft från biomassa.

Jord utvecklar och kommersialiserar biobränsle för energi odlat på ”marginaliserad mark” i Senegal och på Dominikanska Republiken. Jord odlar C4-gräs som kan göras om till bränsle med hög energitäthet och samtidigt drar ned stora mängder koldioxid.

Phoenix & Jord har under 2022 och 2023 undersökt möjligheterna för samarbete kring biokraft, biomassa och förnybar energi för marknader med hög andel fossila bränslen i energimixen. Genom detta samarbete har bolagen identifierat flera gemensamma beröringspunkter och ömsesidiga nyttor av ett kommersiellt samarbete där Jords bränsle används i Phoenixs biokraftanläggningar för produktion av förnybar och reglerbar energi.

Genom detta samarbete kan bolagen samverka för att leverera en högeffektiv biokraftanläggning samt ett kostnadseffektivt och förnyelsebart bränslealternativ.

För mer information, kontakta:

Peder Dagsanth, VD Jord AB, 0046 (0)70 82 27 127

www.jord.one

Henrik Båge, VD Phoenix BioPower AB (publ), 004+ (0)734 23 22 55

www.phoenixbiopower.com

Läs pressmeddelandet i sin helhet här

Phoenix BioPower forms strategic partnership with Jord AB

Today Jord. AB (“Jord”) and Phoenix BioPower AB (Phoenix) are excited to announce a new strategic partnership to research and develop a joint commercial platform.

Phoenix develops new technology for highly efficient biopower. The process integrates new technology to achieve a radically higher power efficiency of up to 55%. Phoenix works with a vision to create highly effective, renewable, plannable, and scalable power from biomass.

Jord develops and commercializes biofuel for energy that is being cultivated on “marginal land” in Senegal and the Dominican Republic. Jord cultivates C4-grass that can be transformed into fuel with high energy density and simultaneously removes large quantities of carbon dioxide.

Jord and Phoenix have, during 2022 and 2023, explored the possibilities for collaboration in the areas of biofuel, biomass, and renewable energy for markets with a high share of fossil fuels in their energy mix. Through this collaboration, the companies have identified several common areas of interest and mutual benefits of a commercial partnership, wherein Jord’s fuel is utilized in Phoenix’s bio power plants to produce renewable and plannable power.

Through this collaboration, the companies can cooperate to deliver a highly efficient bio power plant as well as a cost-effective and renewable fuel alternative.

Read full release here.

For more information, contact:

Henrik Båge, CEO Phoenix BioPower, 0046 (0)734 23 22 55

Peder Dagsanth, CEO Jord AB, 0046 (0)70 82 27 127

www.jord.one

New patent published!

Yesterday, February 28, was a good day, our latest patent was made public!
Our own hybrid gasification technology patent was made public yesterday.

The technology has been developed to handle the consequences of high pressure gasification in a fluidized bed. The pressure affects the geometry, gas viscosity and particle behavior and with this technology, we adress these challenges for an optimized gasifier for pressurized conditions. The gasifier will be integrated with a gas turbine for the BTC plant for high efficiency biopower but can also work as a stand-alone unit for production of renwable industrial gases for industries, like green H2, green CH4 and green CO2.

Great job Chunguang Zhou and Michael Bartlett, inventors of the technology!

The publication came almost to the day one year after it was submitted.

New project funding granted by Swedish Energy Agency

On Friday 21 October the Company received a decision from the Swedish Energy Agency to grant a new project called "BioPower2023", which we will execute with our research partners at RISE Research Institutes of Sweden KTH Royal Institute of Technology and our Industrial Reference Group, including Drax Group.

We are especially happy to note that a part of the Agency's motivation to grant the project is that

"The BTC concept is judged to have the potential to contribute to the Swedish #energytransition, where electricity production from biomass will play an important role. Furthermore, the Swedish Energy Agency assesses that the chances of implementation are good as the actor constellation consists of relevant actors who actively contribute to the project."

The project shall continue the development of the novel BTC technology with our partners. In particular, we shall validate key capabilities of the combustion and gasification technologies for robust and flexible operations with low quality fuels. Further, two pre-feasibility studies for demonstration plants operating with mixtures of waste wood and forest residues (Sweden) and energy crops (UK) will be done with some of the world's largest #biopower utilities.

Our humble thanks to the Swedish Energy Agency for your continued support of our development towards high efficiency biopower.

Successful integrated operation at our testrig

On Thursday 20 October, the company executed the first successful integrated commissioning test of the integrated Scarlett rig. In this test, solid biomass was gasified, cooled, cleaned and then combusted in a gas turbine combustion chamber, where combustion was achieved using 100 % syngas from gasified biomass.

This test is our first practical test in proving the BTC process of using solid biomass to fuel a gas turbine. In coming tests, the company will add steam and also work with various fules and fuel mixes to identify boundaries and performances of the technology. Hydrogen will also be tested in 2023.

Watch the video below where 100 % syngas is being combusted in ur combustion chamber.

New patent to be granted

The Company has received notice form the Swedish Patent & Registration Office that they intend to grant a patent for our application regarding the novel hybrid gasification technology, HFB. A great milestone for the company’s development and technology platform.

The HFB gasification technology addresses the challenges on pressurized gasification on medium scale, 20-200 MWf, regarding particle behavior and geometry, combining properties from both bubbling fluidized bed gasification and circulating fluidized bed gasification.

Phoenix BioPower offentliggör Informationsmemorandum (Copy)

Phoenix BioPower offentliggör idag informationsmemorandum med anledning av den nyemission bolaget nu genomför.

Fullständig information kring nyemissionen finns att tillgå via bolagets hemsida och sidan för nyemissionen.

Den 1 september 2022 beslutade styrelsen för Phoenix BioPower AB (publ) att öka aktiekapitalet med högst 86 102,30 kronor genom utgivande av högst 1 722 046 aktier av serie B. Nyemissionen sker med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Tio (10) befintliga aktier, oavsett aktieslag, berättigar till teckning av en (1) ny aktie av serie B. Aktierna emitteras till en kurs om 10,15 SEK per aktie. Vid fullteckning av emissionen tillförs Bolaget 17 478 766,90 kronor före sedvanliga emissionskostnader. Aktier som inte tecknas med företrädesrätt får tecknas av alla och envar.

Vid stort intresse för nyemissionen avser styrelsen besluta om övertilldelning om upp till maximalt 915 885 aktier, likaledes av serie B och till kurs 10,15 SEK per aktie, genom en separat riktad emission. Det maximala belopp som kan tillföras Bolaget med anledning av Övertilldelningen uppgår till 9 296 232,75 kronor. Befintliga aktieägare som väljer att inte delta i nyemissionen kan som mest bli utspädda med omkring 15,3 procent, beräknat som antal nya aktier efter fullteckning av nyemissionen, inklusive övertilldelningsoptionen, dividerat med totalt antal aktier efter nyemissionerna.

Det totala antalet aktier i övertilldelningserbjudandet fastställs på beslutsdagen då det totala erbjudandet av företrädesemissionen och övertilldelningen inte får överstiga € 2 500 000. Med den volatila växelkurs som svenska kronan i dagsläget uppvisar kan antalet aktier och beloppet komma att justeras, både upp och ned, något.

För mer information, vänligen kontakta: VD Henrik Båge, tel 08-663 58 00. E-post: info@phoenixbiopower.com

Phoenix BioPower receives 750KSEK in funding from the Swedish Energy Agency

Phoenix BioPower has received funding for the project FOUNDATIONS within the Bio+ programme of the Swedish Energy Agency. The project aims to lay the foundations for commercialisation and enable the market-entry of the novel BTC technology

The need for local, plannable, renewable power has risen dramatically. Reliance on fossil fuels threatens energy security, causes climate change and is expensive. Growing amounts of intermittent renewables can be efficiently complemented with the novel Biomass-fired Top Cycle (BTC) technology, which can flexibly and robustly utilise sustainable and locally sourced biomass at electrical efficiencies up to 50%.

The project FOUNDATIONS shall, by laying the foundations for commercialisation, enable the market-entry of the novel BTC technology. In particular, the first standard BTC product shall be defined with associated gas turbine supplier. Further, the business plan and commercial roadmap shall be updated, including a demonstration plant, based on the standard BTC product, findings from other projects as well as market shifts the past 2-3 years. Lastly, the basis for a BTC Pilot Plant and the partnership structure for 2023 application to Demo & Pilot programme will be developed.

Total project budget is 1.3 MSEK with 750KSEK in funding from the Swedish Energy Agency, representing a funding level of 58%. The project will start during the summer of 2022 and last until end of February.

Kommuniké från Årsstämma 1 juni, 2022 i Phoenix BioPower AB (publ)

Onsdagen 1 juni avhölls årsstämma i Phoenix BioPower AB (publ) i bolagets lokaler på Drottning Kristinas väg 18, Stockholm.

Deltagande på plats var 10 personer, representerande 11 aktieägare. Totalt 9 074 500 aktier representerande 85 769 570 röster var närvarande och representerade vid stämman, motsvarande 52,7 % av utestående aktier och 74,1 % av rösterna.

Vid stämman beslutades att fastställa styrelsens förslag till årsredovisning samt disposition av resultatet på – 12 183 831kr att balanseras i ny räkning.

Beslutades om ansvarsfrihet för VD och styrelseledamöterna.

Beslutades om omval av styrelseledamöterna Stefan Jakélius, Michael Bartlett, Catharina Lagerstam, Birgitta Resvik och Ola Johansson för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Henrik Båge och Hans-Erik Hanson avböjde omval.

Till bolagets revisor valdes Mazars AB med auktoriserade revisorn Mikael Fredstrand som huvudansvarig revisor för tiden intill nästa årsstämma.

Beslutades om att bemyndiga styrelsen att emittera aktier av serie B, teckningsoptioner och/eller konvertibler motsvarande maximalt 20 % av det vid stämman registrerade aktiekapitalet.

Beslutades om emission av teckningsoptioner och vidareöverlåtelse av teckningsoptioner enligt förslaget i kallelsen avseende personaloptionsprogram. Programmets omfattning är på maximalt 5 %.

Beslutades att lägga till en ny §15 i bolagsordningen till följande lydelse:

§ 15 INSAMLING AV FULLMAKTER OCH POSTRÖSTNING

Styrelsen får samla in fullmakter enligt det förfarande som anges i 7 kap. 4 § andra stycket aktiebolagslagen (2005:551).

Styrelsen får inför en bolagsstämma besluta att aktieägarna skall kunna utöva sin rösträtt per post före bolagsstämman enligt vad som anges i 7 kap. 4 a § aktiebolagslagen (2005:551).

Beslutades att omstämpla 500 000 aktier från röststarka A-aktier till röstsvaga B-aktier. Noteras att Michael Bartlett, som innehavare av aktierna, röstade för förslaget.

Mötet avslutades därefter då inga övriga frågor fanns att avhandla.

Fullständigt mötesprotokoll finns att beställa från bolaget, kontakta i så fall info@phoenixbiopower.com.

First Fire!

On Wednesday 22 June we had a great day and succeeded in achieving first fire in our combustion rig at our facilities in Stockholm.

The combustion rig is part of our integrated gasification and combustion rig for atmospheric integrated tests that we have been building the past year. In this rig, we will be able to test both gasified biomass of different kinds (bio-syngases), but also Hydrogen. For the first fire, we used LPG. The complete rig, which we amicably call Scarlett, will be providing significant operational experiences in integrated operation of gasification, gas clean-up, steam injection and combustion. We will also be measuring contents of the syngases produced and post-combustion emissions.

As we now have succeeded in first fire of the combustion rig, our attention now turns to the gasifier. Looking forward to seeing it operate.

BioFlexGen - Making the Green Deal real!

The renewable energies Project Bio-FlexGen has kicked off!

BFG logo.png

 Bio-FlexGen is an EU-funded Research and Innovation Action (RIA) project. 14 partners from five countries (Sweden, Finland, Hungary, Spain and Germany) will collaboratively work for a decarbonised future. Susanne Paulrud from the Swedish research organization RISE coordinates the 36 months project.

Decarbonising the energy system
The global demand for energy is constantly increasing. That´s why renewable sources are crucial for a decarbonised future. Bio-FlexGen will develop an optimised combination of bioenergy with green hydrogen providing secure and plannable sources for power and heat. This will complement intermittent renewable sources such as wind and sun. Bio-FlexGen will also increase the efficiency and flexibility of renewable combined heat and power (CHP), playing a key role in the energy system integration. Moreover, Bio-FlexGen will combine gasification and gas turbine technology.

Meeting the demands
Due to the high efficiency, three times more power can be generated from biomass for the same heat load. Starting and operating on 100% green hydrogen, the CHP-plant can quickly achieve full load. To meet fluctuations in seasonal energy demands and prices, there will be a variant of the plant. It adapts to long periods of low electricity prices or heat demand by producing climate-positive green hydrogen.

Cost-efficient and robust
The Bio-FlexGen approach is highly efficient – both energetically and economically. Engineers will develop a power plant with a unique combination of gasification and gas turbine technology that allows the plant to utilise hydrogen for fast dispatch and biomass for low operating costs over time. Green hydrogen is an energy carrier to stabilise electrical grids. It is generated through solar or wind energy.

Innovation: flexible combined heat and power
Compared with thermal power stations, the Bio-FlexGen power plant will generate electricity and heat from biomass, with a much higher electricity efficiency. The Bio-FlexGen power plant will operate with up to 100% green hydrogen – thus enabling higher flexibility of renewable energy sources. Bio-FlexGen researchers will, among others, develop a novel combustion chamber. This enables the gas turbine combustion system to adjust to changing compositions of bio-syngas and the hydrogen.

That´s a real big (green) deal!

For more information, please contact:

Michael Bartlett, CTO
michael.bartlett@phoenixbiopower.com

Henrik Båge, CEO
henrik.bage@phoenixbiopower.com

Download the press release here